Protetica

Preocuparea principala a medicului stomatolog si baza colaborarii cu pacientul pentru sustinerea intereselor acestuia este legata de restabilirea si mentinerea functiilor orale prin restaurarea dintilor naturali si, in caz de necesitate, substituirea acestora.

Sunt posibile mai multe scheme de lucru, functie de starea de sanatate orala dar si de dorinta pacientului coroborata si cu resursele lui financiare: protezarea fixa, protezarea amovibila, protezarea scheletata sau protezarea pe implanturi.

Factori determinanti care pot influenta decizia finala sunt: analiza avantajelor, dezavantajelor si a consecintelor pe termen lung a instalarii protezei, evaluarea complicatiilor locale si regionale care limiteaza posibilitatea de succes clinic precum si costurile aferente executarii lucrarii. Optiunea intre o restaurare prin proteza fixa si varianta cu proteza amovibila depinde de numarul si pozitia dintilor care vor fi folositi ca suport de sustinere cat si de o serie de alti parametri care definesc caracteristicile spatiului in care dintii naturali nu mai exista si trebuie inlocuiti.

Relatia medic-pacient in acest caz trebuie sa se bazeze pe o buna si corecta informare din partea celui dintai corelata cu dorintele si asteptarile pacientului. Datorita faptului ca indiferent de complexitate acest tip de lucrare nu se poate realiza printr-o singura prezenta la cabinet (tratamentul este secvential), in toate cazurile se va alcatui un plan de tratament care va stabili si esalona procedurile cu precizarea momentului cand acestea se vor efectua.

Cerinta fundamentala a unei actiuni corecte este sa rezolve problema actuala a pacientului. Evaluarea rezultatelor se va face intotdeauna tinand cont de aspectele biologice, functionale, mecanice si estetice. Priceperea medicului trebuie sa se manifeste din momentul diagnosticarii bazate pe o anamneza corecta si pe un examen clinic obiectiv.

Anumite boli sau stari fiziologice ale pacientului pot influenta conduita de urmat: sarcina, climacteriul, senilitatea, dar si anemiile, diabetul, afectiunile tiroidiene, tulburarile de metabolism, avitaminozele. Profesiunea pacientului poate impune anumite exigente estetice pentru lucrarea de realizat. In toate cazurile, este de maxima importanta examinarea dintilor restanti pentru a determina si rezistenta acestora. De multe ori, sunt necesare lucrari de restaurare speciale de efectuat asupra lor. Examinarea se va face radiologic si la nivelul radacinilor. Uneori, lucrari mai vechi vor trebui indepartate pentru a face posibila executia protezarii conform variantei alese si a cerintelor constructive ale acesteia.

Intre diferitele variante posibile, realizarea dintilor din portelan reprezinta o optiune protetica superioara calitativ, fie ca este vorba despre o coroana dentara, punte sau proteza dentara ceramica. Acestia sunt mai rezistenti la uzura, durata medie de viata a lucrarii fiind de 20 de ani. Si avantajele estetice (culoare si aspect) sunt de luat in calcul, asemanarea cu dintii naturali fiind notabila.

Un dinte pierdut poate fi suplinit de ceilalti dinti, dar nu pentru mult timp. De aceea dintele pierdut se inlocuieste cu o restaurare protetica. Pentru moment aceasta solutie cere parca un sacrificiu mare prin sacrificarea dintilor vecini, dar pe termen lung, strategia s-a dovedit a fi buna. Prin lucrarile ceramice si metalo-ceramice efectuate in acest cabinet, urmarim atat redarea functionalitatii aparatului masticator cat si estetica dentara.

Se ofera garantie pe toate lucrarile protetice efectuate in cabinet!

Servicii similare

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.