Endodontie

Tratamentul endodontic (sau tratamentul de canal) presupune actiunea directa asupra pulpei dentare si a nervului aferent in situatia in care in urma carierii dintelui s-au creat premizele unei infectii sau aceasta exista cu perspectiva de a se agrava.

Cariile profunde, fracturile sau fisurile de smalt dentar in urma unor traumatisme la nivelul dintelui sau efectul tardiv al unor oburatii coronare pot declansa suferinta pulpei dentare care poate ajunge sa determine formarea unui abces.

Tratamentul efectuat cu instrumente specifice, sub anestezie, presupune indepartarea pulpei si a nervului, curatirea canalelor dentare si obturarea lor in final.Tratamentul mecanic al canalelor (largirea lor) se efectueaza prin penetrare cu ace din nichel-titan. Canalele curatate se obtureaza prin aplicarea de gutaperca. Materialul folosit pentru obturare este bioinert, neiritant si neresorbabil.

In situatii speciale, daca pe aceasta cale nu se obtine vindecarea intrucat infectia s-a infiltrat adanc in radacina dintelui, este necesara si efectuarea unei rezectii apicale (extirparea microchirurgicala a varfului infectat al radacinii dintelui).

Tratamentul de canal determina devitalizarea dintelui, acesta nemaiavand o legatura directa senzitiva si nutritionala cu organismul. Tratamentul de canal este alternativa conservatoare la extractia dintelui. Reusita lui confera dintelui mai multa rezistenta in timp, chiar pentru intreaga durata de viata a pacientului. Un asemenea tratament se poate efectua in orice cabinet stomatologic dar uneori pacientul este indrumat catre medici care au aceasta specializare exclusiva, sprijinita si pe utilizarea unui instrumentar de ultima generatie, cum ar fi microscopul stomatologic.

Daca dupa efectuarea tratamentului de canal durerea locala reapare, acesta este un semn ca infectia nu a putut fi stopata si fie se va recurge la efectuarea rezectiei apicale fie va fi sacrificat dintele prin extractie.

Rezectia apicala se efecturaza pe scaunul stomatologic, sun anestezie locala sau chiar generala in cazul unor pacienti mai sensibili. Dupa descoperirea tablei osoase se efectueaza trepanarea osoasa cu indepartarea tesutului osos afectat si a apexului dentar. In mod curent se procedeaza la sigilarea zonei. In anumite cazuri, este necesara completarea cu os sintetic. Suturarea plagii se efectueaza cu fir neresorbabil care va fi indepartat ulterior. Pentru a preintampina aparitia de omplicatii septice se aplica tratament antibiotic.

IMPORTANT:

In cazul unui dinte care a generat durere iar aceasta a incetat, efectuarea tratamentului de canal este imperativa deoarece absenta durerii indica o afectare serioasa a nervului, care determina absenta sensibilitatii. In aceasta situatie, tratamentul trebuie efectuat de urgenta, pentru a preintampina raspandirea rapida a infectiei.

Servicii similare

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.