Parodontologie

Paradontopatia (sau paradontoza, cum a fost denumita pana in urma cu cativa ani si cunoscuta de catre publicul larg) este o boala cu consecinte grave care afecteaza tesutul gingival si are drept consecinta distrugerea osului pe care se sustine dintele. Aceasta boala se poate manifesta izolat, afectand un singur dinte, sau extins in cavitatea bucala.

Semnul caracteristic al parodontopatiei este sangerarea gingivala. Dupa un timp, gingia se inroseste, formeaza pungi gingivale in care pot intra resturi alimentare iar in ultima etapa are loc distructia osului care sustine dintele. Dintii capata o mobilitate nefireasca si in final sunt compromisi si trebuie extrasi.Paradontopatia se manifesta destul de rar prin dureri, semnele sale sunt discrete si de aceea pericolul de a fi ignorata este destul de mare. Nu toate gingivitele evolueaza totusi spre paradontopatie.

Cauza reala a aparitiei paradontopatiei nu este cunoscuta. In fapt, au fost identificati peste 350 de agenti favorizanti pentru aparitia acestei boli. Fumatul, o igiena orala defectuoasa (chiar si periajul excesiv al dintilor), ereditatea, o dieta bogata in produse zaharoase, stresul, unele tipuri de medicamente si unele boli ñ in principal diabetul, alaturi de schimbarile hormonale (specifice pentru sarcina sau menopauza) sunt factori favorizanti si deopotriva agravanti in aparitia si evolutia unei paradontopatii.

Paradontopatia mai este cunocuta si ca ìo boala a civilizatieiî deoarece omul modern consuma multe alimente moi, prelucrate si rafinate, care anihileaza tocirea fiziologica dentara favorizand inflamatia de tip iritativ. Este de remarcat si faptul ca ,in general, paradontopatia este imprevizibila, cu perioade de (aparenta) remisiune. In mod paradoxal, desi poate produce pierderea dintilor, parodontopatia nu este o boala a acestora.

Statistic, s-a dovedit ca paradontopatia afecteaza populatia cu varste de peste 35 de ani, riscul fiind mai mare pentru femei sau pentru persoanele care fumeaza. O forma moderna de tratament pentru incetinirea si chiar stoparea evolutiei bolii este regenerarea gingivala prin aplicarea intermitenta in timpul somnului sau in perioadele de relaxare a unei gutiere subtiri care contine principii active care vor actiona impotriva bolii.

In cazul in care mobilitatea dentara devine foarte mare, dintii fiind inconjurati numai de tesut inflamator care nu raspunde la tratament, acestia vor fi inlocuiti prin realizarea de implant dentar. Operatiile de realizare a implantului sunt in acest caz mai complicate deoarece trebuie kuate masuri de regenerare a tesuturilor pentru ca cel putin implantul sa poata fi mentinut stabil.

NOU ! TRATAMENTE CU LASER

Parodontopatia, alaturi de complicatiile cariei dentare, reprezinta unul dintre cele mai importante cauze ale pierderii dintilor. Pana nu demult, pacientii parodontopati erau etichetati ca netratabili, singurele manopere intreprinse de catre stomatologi nefacand altceva decat sa amane momentul extractiei. Gratie ultimelor descoperiri din domeniu, boala parodontala beneficieaza in cabinetul nostru de un tratement complex, individualizat in functie de forma clinica si in armonie cu dorintele pacientului, asigurand prelungirea duratei de existenta a dintilor pe arcada.

Servicii similare

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.