Odontoterapie
Caria dentara a fost si va fi intotdeauna o preocupare esentiala a medicului stomatolog. Asanarea ei si reconstituirea structurii dintilor precum si prevenirea aparitiei si extinderii cariilor reprezinta cea mai importanta directie de actiune pentru o dentitie sanatoasa.
Caria dentara apare datorita activitatii bacteriilor din cavitatea bucala, care produc acizi la actiunea carora pe termen lung dintele este vulnerabil. Evolutia unei carii ese stadiala si in lipsa unui tratament eficient aplicat la timp se poate complica prin aparitia de infectii care pot avea ca efect prevenirea dintelui. Cariile dentare pot apare atat la adulti cat si la copii si in consecinta atat la dintii provizorii cat si la nivelul dentitiei definitive.
Statistic, s-a constatat ca sunt afectati de carii dentare aproape 20 la suta din copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani si mai mult de 50 la suta dintre adolescentii cu varsta de 17-18 ani. Cauzele aparitiei cariilor sunt legate de alimentatie, de lipsa igienei bucale se de lipsa fluorului in apa. Uneori, cariile pot fi determinate si de cauze mecanice locale: lovirea sau zgarierea dintelui. Alti factori favorizanti sunt fumatul si consumul de alcool dar si existenta unor boli, in primul rand diabetul.
Gura uscata, caracterizata prin existenta unei cantitati reduse de saliva, la varstnici sau la persoanele care obisnuiesc sa respire si pe cale orala poate favoriza evolutia cariilor dentare in ritm accelerat.
Aparitia uneu carii se produce in mod obisnuit intr-un timp indelungat, de luni si chiar ani, de aceea prezentarea pentru examen periodic la medicul stomatolog poate conduce la depistarea ei precice si la instituirea tratamentului adecvat in stadii incipiente. De regula, aparitia durerii este deja un semn tardiv care se insoteste si prin existenta unei respiratii urat mirositoare si aparitia pe dintele afectat a unor pete de culoare gri, maro sau negre. In cazul existentei unei infectii avansate si a aparitiei abcesului dentar pot apare febra, umflarea obrazului sau durerea pilsatorie.
Cariile se diferentiaza prin locul unde apar, prin forma si profunzimea lor. Pot exista in santuri si fosete, pe fetele laterale ale dintelui sau pe radacina dintelui.
Interventia medicului stomatolog in cazul constatarii existentei unei carii dentare este diferita functie de gravitatea problemeu. Solutii simple, cum sunt tratamentele cu fluor, pot stopa evolutia cariilor care nu au penetrat inca peretele dentar. Daca acest lucru s-a produs se va recurge la realizarea obturatiei, care presupune intr-o prima etapa indepartarea procesului carios iar apoi acoperirea cavitatii create de carie cu un material rezistent care va reconstitui forma si va rteface functia dintelui. Tratamente si mai complexe sunt indepartarea pulpei dentare, extirparea vervului si aplicarea unei coroane de substitutie. Toate aceste tratamente sunt de tip conservator si au in vedere pastrarea dintelui dupa ce se indeparteaza cauza distructiva.
Clinica noastra pune accentul atat pe rezistenta in timp cat si pe estetica restaurarilor dentare. Astfel, noi aplicam tratamente moderne asupra cariilor dentare pe principiul reparatiilor minim-invazive, adica a indepartarii stricte a dentinei cariate si a obturarii (plombarii) cavitatilor rezultate cu materiale moderne care au adeziune directa la substanta dentara si care dau rezultate estetice deosebite.
Aceste materiale le consideram ca o alternativa fizionomica la obturatiile cenusii din amalgam, cu care am fost obisnuiti in trecut. In afara de aspectul inestetic, amalgamul nu prezinta proprietati adezive si necesita sacrificarea unor zone dentare sanatoase in scopul crearii unor cavitati retentive. In ceea ce priveste indepartarea inutila a substantei dentare sanatoase, credem ca sunteti de acord ca principiul minim invaziv este tratamentul ideal pentru dantura dumneavoastra.