Pedodontie

Stomatologia pentru copii este un domeniu foarte important al activitatii noastre, cu atat mai mult cu cat nu doar sanatatea dintilor celor mici este avuta in vedere ci si formarea de la o varsta frageda a unor deprinderi corecte care le vor fi de mare ajutor in viitor. Colaborarea dintre parinte si medic trebuie nu doar sa existe ci chiar sa fie exemplara fiindca tot ceea ce se va intampla in cabinetul stomatologic pentru copilul dumneavoastra trebuie sa se sprijine pe curiozitatea lui fireasca intr-un mod care poate impleti armonios realitatea cu lumea povestilor copilariei.

Si tratarea dintilor de lapte este foarte importanta, desi acestia vor fi ulterior inlocuiti in procesul natural de crestere a dintilor definitivi.Cabinetul stomatologic poate deveni pentru copilul dumneavoastra si un mijloc de a-l fortifica psihic, de a-l invata sa-si stapaneasca emotiile, de a dori sa fie puternic prin el insusi. Cel mai puternic dusman in relatia cu noi noi, medicii stomatologi, este - pentru orice copil ñ frica. Daca impreuna cu parintii reusim sa determinam copilul sa o invinga inca de la o varsta frageda, aceasta va constitui pentru el o lectie insusita pentru viata.

Stomatologia pediatrica include, in esenta, proceduri similare cu stomatologia pentru adulti, cu precizarea ca orice interventie trebuie sa tina seama si de varsta pacientului. Exista si o serie de probleme speciale, intalnite in practica stomatologica numai in cazul in care se lucreaza cu copii.

GHID PENTRU PARINTI

Scopul acestui ghid este sa va lamureasca care sunt pasii ce trebuie urmati pentru ca micutul dumneavoastra sa nu cunoasca spaima de dentist. Si, mai ales, sa nu va rupa inima plangand noaptea din cauza unui dintisor.

Cand mergem la dentist?

Varsta la care copilul trebuie invatat sa se spele pe dinti este de 2 ani, iar prima vizita la cabinetul stomatologic se se faca nu mai traziu de 2 ani si 6 luni. Aceasta este varsta la care se termina de regula eruptia dintilor de lapte (acum copilul are 20 de dintisori).Ce poate medicul stomatolog sa faca pentru ca dintii de lapte sa nu se carieze, mai ales ca periajul la aceasta varsta intampina greutati?

Nimic mai usor: pur si simplu se pensuleaza pe suprafata dintilor un lac special, adica maselutele se "sigileaza". Ele vor deveni astfel mult mai rezistente la atacul cariilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi. Un control la fiecare 6 luni il va familiariza cu medicul, cu atmosfera din cabinetul stomatologic, casigandu-i increderea. Altfel. si la 6-7 ani unii copii refuza chiar si sa deschida gura. Cu ocazia aceastor controale, copiii pot beneficia de periaje profesionale cu paste aromate cu fluor, special concepute pentru ei si, nu in ultimul rand, care castiga bunavointa celui mic. In plus, se obisnuieste cu zgomotul specific aparaturii.

Foarte important !

Este gresit sa ii spunem copilului: "haide sa mergem la dentist acum, cata vreme caria este mica si nu ai nevoie de injectie!",

Va fi greu sa ii explicati ca aceasta procedura este inofensiva, atunci cand va avea nevoie. Dar puteti spune: "daca esti cuminte, doctorul iti va face o injectie, ca sa nu simti nimic". Astfel, o procedura obligatorie, dar pe care este probabil ca cel mic sa o refuze, ca o injectie, va fi acceptata mai usor daca este prezentata sub forma unei recompense.

PROCEDURI SPECIFIC PREVENTIVE IN STOMATOLOGIA PEDIATRICA:

Sigilare santuri si fosete

Este procedura stomatologica nedureroasa prin care se acopera santurile adancite ale molarilor si premolarilor, pentru ca resturile alimentare sa nu mai fie retinute.

Fluorizarea

Este un tratament prin care se suplimenteaz cantitatea de fluor a dintilor, rolul acestuia fiind de a conferi mai multa rezistenta dintilor, de a preveni formarea cariilor si de a reduce progresia celor existente.

Frenectomia

Este o mica interventie chirurgicala prin care se repozitioneaza frenul, tesutul care are rolul de a impune limite functionale organelor mobile din corp.

Amputatia vitala sau pulpotomia

Presupune indepartarea pulpei dentare infectate de la nivelul coroanei. Se realizeaza asupra dintilor temporari sau a dintilor permanenti tineri.

Aplicarea unui aparat dentar

Se impune atunci cand este necesara pozitionarea normala a dintilor pe arcadele dentare. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri iar cele moderne nici macar nu mai sunt vizibile din exterior.

Servicii similare

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.