Chirurgie dentara

Extractia dentara este o interventie de necesitate si destul de des intalnita, mai ales in ultima perioada, chiar de la varste foarte fragede.

Este o interventie ce consta in indepartarea unui dinte bolnav, care provoaca si intretine procesele patologice locale, regionale si generale ce nu pot fi rezolvate prin tratamente conservatoare.

De regula, sunt extrasi dintii care nu mai pot fi tratati, din cauza cariei sau a bolii parodontale care a evoluat suficient cat sa il distruga. Indicatiile majore ale extractiei dentare sunt date de complicatiile cariilor si parodontopatiilor, la care se adauga si traumatismele dento-maxilare. Dintii cu procese acute sau cronice la nivelul regiunii apicale (varful radacinii unui dinte) pot fi astazi pastrati prin metodele de tratament conservator endodontic (cu paste pe canal).

Interventia de extractie dentara se efectueaza sub anestezie si este urmata de o vindecare rapida.

In acele cazuri in care particularitatile anatomice sau alte procese patologice fac imposibil tratamentul endodontic, se pot utiliza metode chirurgicale ajutatoare:

  • chiuretajul periapical - chiuretarea tesuturilor patologice de la varful radacinii. Avantajele constau in mentinerea unei lungimi totale a radacinii, cu asiguarea unei bune implementari a dintelui.
  • rezectia picala - indepartarea varfului radacinii, urmata de chiuretarea tesutului patologic din jurul radacinii dintelui.

Elementele principale in succesul rezectiei apicale sunt:
  • indepartarea in totalitate a tesuturilor patologice (infectate)
  • obturatie corecta a canalului radicular
  • amputatia radiculara - tehnica chirurgicala ce se foloseste pentru conservarea unor molari la care una dintre radacini este irecuperabila (prezinta un proces inflamator osteo-parodontal).

Rezectia apicala se aplica in cazul unei infectii puternice care a generat abces si este o interventie conservativa, in sensul ca in cele mai multe cazuri dintele va fi pastrat. Sub anestezie si dupa indepartarea gingiei, se patrunde direct in os iar acolo se inlatura infectia impreuna cu o parte din radacina.

Aceste metode conservatoare, corect aplicate, reduc apreciabil necesitatea extractiei, permitand conservarea dintilor pentru o perioada indelungata de timp.

Odontectomia este extractia unui dinte care a crescut in os fara a fi vizibil in gura. Este o operatie mai dificila prin care dupa indepartarea osului care inconjoara dintele acesta este si el extras. Recuperarea dupa aceasta interventie dureaza aproximativ o saptamana.

Extractia cu alveolotomie este operatia chirurgicala prin care se indeparteaza o radacina dentara fracturata, situata profund intraosos.

Chistectomia dentara reprezinta indepartarea unor formatiuni chistice intraosoase si este urmata de rezectie apicala sau extractie definitiva.

Alte interventii de chirurgie dentara, dintre cele care se efectueaza in spital dupa diagnosticarea corecta la cabinetul stomatologic:
  1. Tratamentul de urgenta in fracturile maxilo-mandibulare
  2. Tratamentul accidentelor si complicatiilor extractiei dentare
  3. Tratamentul chirurgical al afectiunilor de origine dentara ale sinusului maxilar
  4. Tratamentul chirurgical al traumatismelor dento parodontale
  5. Tratamentul chirurical al anomaliilor dento-maxilare
  6. Tratamentul de urgenta al infectiilor din zona oro-maxilo-faciala
  7. Tratamentul chirurgical al tumorilor benigne si maligne ale maxilarelor si oro-maxilo-cervico-faciale
  8. Tratamentul infectiilor acute ale glandelor salivare
  9. Tratamentul nevralgiei de trigemen
  10. Plastia reconstructiva dupa defecte oro-maxilo-faciale

La acestea se adauga operatia de sinus lift care precede uneori in mod obligatoriu executarea unui implant dentar si consta in ridicarea membranei sinusului pentru a obtine suficienta masa osoasa in zona arcadei superioare. Experienta practica la nivel mondial pentru realizarea acestei proceduri este de peste 20 de ani.

In toate aceste cazuri, la cabinetul dentar pacientul va fi instruit asupra caii de urmat si se va emite documentul de trimitere medicala.

Servicii similare

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.